Home » Joventut » EL FUTUR PROFESSIONAL DELS JOVES. PARLEM-NE!

EL FUTUR PROFESSIONAL DELS JOVES. PARLEM-NE!

Massa sovint es repeteix que els joves no tenen futur i més, en aquests moments de profunda crisi provocada pel coronavirus. Crec que és una mala manera d’explicar-los les dificultats que es trobaran en la seva inserció al mercat de treball i que no els ajuda gens a superar-les.

És clar que sí, que els joves construiran el seu futur com han fet totes les generacions que els han precedit. El seu grau de benestar serà fruit, en bona part, del que facin ells i del que fem entre tots per a organitzar de forma més fàcil la transició de l’escola al treball.

Crec que transmetre’ls confiança, coratge i il·lusió, i dotar-los de les eines i els recursos necessaris per què es construeixen el futur, és una obligació moral i política de la societat envers les noves generacions.

Avui, vivim uns moments molt oberts, amb grans potencialitats de futur, que no totes seran viables ni s’acabaran concretant. En aquest moments històrics de canvi és just quan cal prendre decisions per configurar el futur que volem. Ara, les societats tenen molts més mitjans i capacitats que mai per influir en l’esdevenidor. La prova: el temps rècord en el que s’han elaborat les vacunes per controlar el coronavirus. Si volem, podem. Per què no aplicar-ho a repensar la transició dels joves al mercat de treball?

Cal partir d’una anàlisi rigorosa del que coneixem sobre el funcionament del món laboral;  certament, el coneixem poc, però en tot cas, el que en sabem és suficient per elaborar propostes que facilitin la vida als joves, i que, per damunt de tot, els ofereixin oportunitats. En sortiríem tots beneficiats, ja que disposem de la generació més ben preparada de tota la història del país.

Amb aquestes idees al cap, durant el confinament de la pandèmia, i aprofitant unes converses amb la meva neta Júlia que ja està en edat de construir-se el seu propi futur, he escrit aquest llibre, posant-me a la pell d’un jove, noi o noia, entre 16 i 25 anys i he anat resseguint les situacions que pot trobar des del final de l’ESO fins a acabar la universitat i les diferents sortides d’entremig. He complementat aquests moments amb alguns capítols en què explico de forma entenedora quines són les grans tendències de futur del mercat de treball. Algunes vegades no només descric els fets sinó que també opino sobre com crec que haurien d’anar les coses. La transició dels joves de l’escola al treball no acaba d’estar ben organitzada i els joves pateixen massa innecessàriament. Les coses es podrien organitzar millor.

Proposo un canvi d’enfocament de la transició al treball. Enlloc de deixar-ho al mercat o en mans del campi qui pugui, proposo una transició més ordenada, en la que els joves disposin dels recursos apropiats per orientar-se durant la travessia i que tinguin oportunitats per a demostrar la seva vàlua. Cal superar l’enfocament dels itineraris per passar al de les oportunitats, i generar les condicions perquè tots i totes superin la seva inserció laboral en les millors condicions.

Amb un llenguatge planer, el llibre que va dirigit, als joves, i també a les seves famílies, als seus professors, tutors, mestres, orientadors, tècnics d’inserció, responsables de les polítiques educatives i d’ocupació…,  pretén generar la necessària reflexió sobre quina pot ser la nostra contribució perquè les noves generacions tinguin una vida millor. Els compromisos dels ODS de la ONU pel 2030 ens hi obliguen.

El llibre es pot trobar a les llibreries i a https://tantagora.net/es/llibres/. Tot seguit podeu consultar l’índex.

 

Índex

Cartes a la Júlia

Els joves tenen futur

Els impactes del coronavirus

La professió com a vocació

Com seran les professions del futur

Els robots ens trauran la feina?

Professions emergents

Els oficis industrials

Les professions STEM

Professionals competents

Les altres professions

Teletreballarem?

Els treballs precaris

La sobrequalificació

Estudiar i treballar

La tria al final de l’ESO

La tria del centre

El batxillerat

La formació professional

La universitat

Cal fer un màster?

La transició al treball

Com funciona el mercat de treball

Com buscar feina

Treballar en una empresa

Emprendre

Anar a treballar a l’estranger

La feina de la teva vida

Estar sempre al dia

Sort

 

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail